fredag 11 maj 2012

Klimatsmarta grönsaker


Frukt och grönsaker trivs bäst olika tider på året. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare.
Att en grönsak är i säsong betyder att den inte behöver lika mycket tillskott av energi i form av uppvärmda växthus och att maten är mera lokalt producerad med kortare transporter. Det är även bevisat att grönsakerna under säsong innehåller mera näringsämnen.

April - Juni
Svenska grönsaker:
 Isbergssallad, kålrot, lök, morrötter,palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris,vitkål.
Europeiska grönsaker (frilandsodlade):
Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.
Svensk frukt:
Rabarber.
Europeisk frukt:
Citroner, persika.

På StrandNära använder vi oss av  säsongens råvaror. Här en saftig rabarberkaka som kommer finnas på menyn i sommar.