lördag 4 februari 2012

Rågbröd

Här kommer ett recept på Ljust bröd på skållad råg, grundreceptet är från bagarna på Rosendals Trädgård, men jag har gjort om det lite.

Ingredienser till två bröd
  • Skållning: 3 dl kokande vatten + 3/4 dl ekologiskt rågmjöl
  • 3 dl kallt vatten
  • 30 g jäst
  • 1 msk salt, jag tog havssalt
  • 1 msk ekologisk olivolja
  • 1 liter ekologiskt vetemjöl
Vi bakar alltid med ekologiska ingredienser, men det går ju självklart bra med vanliga också!

- Blanda det kokande vattnet tillsammans med rågmjölet i en assistent, vispa så det blandar sig bra.

- Häll det kalla vattnet över blandningen och låt det svalna till 37 grader. Smula över jästen, saltet & olivoljan, blanda så att jästen löser sig och tillsätt sedan allt vetemjölet. Kör i assistenten i 10 minuter & låt sedan jäsa i 45 minuter under duk.

- Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar och låt dem vila i 10 minuter. Forma till önska form på bakplåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Starta ugnen på 250 grader, ställ in en långpanna längst ner i ugnen.

- Snitta bröden och strö lite mjöl & havssalt över. Ställ in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i långpannan (det gör ytan på bröden krispig). Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i 30 minuter. Låt bröden svalna på galler och förvara sedan bäst inlindade i bakplåtspappret. 
Brödet fick en hård skorpa och saftigt inre, perfekta enligt oss!

Lycka Till!