Ingredienser till två bröd
- Skållning: 3 dl kokande vatten + 3/4 dl ekologiskt rågmjöl
- 3 dl kallt vatten
- 30 g jäst
- 1 msk salt, jag tog havssalt
- 1 msk ekologisk olivolja
- 1 liter ekologiskt vetemjöl
- Blanda det kokande vattnet tillsammans med rågmjölet i en assistent, vispa så det blandar sig bra.
- Häll det kalla vattnet över blandningen och låt det svalna till 37 grader. Smula över jästen, saltet & olivoljan, blanda så att jästen löser sig och tillsätt sedan allt vetemjölet. Kör i assistenten i 10 minuter & låt sedan jäsa i 45 minuter under duk.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar och låt dem vila i 10 minuter. Forma till önska form på bakplåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Starta ugnen på 250 grader, ställ in en långpanna längst ner i ugnen.
- Snitta bröden och strö lite mjöl & havssalt över. Ställ in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i långpannan (det gör ytan på bröden krispig). Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i 30 minuter. Låt bröden svalna på galler och förvara sedan bäst inlindade i bakplåtspappret.
Brödet fick en hård skorpa och saftigt inre, perfekta enligt oss!
Lycka Till!